the Effect of locally used diets on health and productivity indicators of common carp Fingerlings Cyprinus carpio cultured in cement ponds

  • Mohammad Jallet Syria
  • Mohamad Hassan
  • Mouina Badran
  • Ali Nisafi
الكلمات المفتاحية: Common Carp, Productivity indicators, General bacterial count, Feed conversion Ratio.

الملخص

  أجريت دراسة علمية لتحديد اثر استبدال الخلطة العلفية المستخدمة في مزارع الهيئة العامة للثروة السمكية والأحياء المائية بخلطة مستخدمة في المزارع الخاصة تتألف أساسا من امعاء طيور الفروج على كل من  المؤشرات الانتاجية والصحية لإصبعيات الكارب العادي  Cyprinus carpio L. المستزرعة في أحواض اسمنتية خارجية.

  تم تربية ٣٠٠ اصبعية سمك كارب عادي لمدة ٥ أشهر خلال عام ٢٠٢٠م وقد قسمت الى مجموعتين وكل مجموعة قسمت الى ٣ مكررات وكل مكرر ربي في حوض منفصل.، قدم للمجموعة الاولى  خلطة علفية شاهد T1 مستخدمة في مزارع الهيئة ومكوّنة من مسحوق السمك ومكونات النباتية مثالية، وقدم للمجموعة الثانية خلطة تجريبية  T2 تتألف من أمعاء الفروج النيئة المستخدمة على نطاق واسع في المزارع الخاصة. وقدم العلف للأسماك مرتين يومياً خلال فترة التجربة.

كانت المؤشرات الإنتاجية متقاربة وكان معدل النمو اليومي (2.39±0.3)غ ومعامل التحويل الغذائي  (2.29±0.03) في المجموعة الشاهد T1 بينما كان معدل النمو اليومي ومعامل التحويل الغذائي 2.56±0.15))غ و (2.23±0.09) في المجموعة التجريبية T2 على الترتيب. وقد كان متوسط نسبة البروتين في لحم السمك في T2  (17.67±0.06)  وأعلى منه في المجموعة T1 حيث بلغ (16.4±0.03)، وكان التعداد البكتيري العام في لحوم المجموعة التجريبية T2 كبير جدا حيث بلغ (107 cfu/g ×7.6) بينما كان (105 cfu/g ×5.7) في المجموعة الشاهد T1. وخلُصت الدراسة إلى أن استخدام الخلطة التجريبية المعتمدة على أمعاء الفروج النيئة يعطي مؤشرات انتاجية افضل رقميا لكنه يؤدي إلى ارتفاع الحمولة المكروبية بشكل كبير مما يساهم في تقليل جودة وفترة حفظ الأسماك فضلا عن ضررها على الإنسان المستهلك النهائي.

References

Afkhami M, Amin M, Kazem DB, Reza K, Nasrin E, Maryam E. Survey of some Chemical Compositions and Fatty Acids in Cultured Common Carp (Cyprinus carpio) and Grass Carp (Ctenopharyngodon idella). Noshahr, Iran. World Journal of Fish and Marine Sciences. Vol. 3, No. 6. 2011. pp: 533-538.
Aly S, Abdel Atti N, Mohamed M. Effect of pond supplemented with chicken manure on bacterial build up and its antimicrobial resistance, besides the quality and shelf life of cultured Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). 6th Int. Sci. Conf., Mansoura. 2009.
Barus V, Peaz M, Kohlmann K. Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758). The freshwater fishes of Europe, Germany. 2001; pp 85–179.
Blazhekovikj B, Sibal A. Some qualitative properties of common carp (Cyprinus carpio, L. 1758) from different aquatic environment in N. Macedonia. Carpathian journal of food science and technology. Vol. 12, No. 4. 2020. pp: 31-40.
Bureau DP, Harris A M, Cho CY. Apparent digestibility of rendered animal protein ingredients for rainbow trout (Oncorhyncus mykiss). Aquaculture, 1999, 180, 345–358.
Charo FJ, Mbuthia PG, Bebora LC, Nguta JM. Influence of aquaculture management practices and water quality on bacterial occurrence in fish culture units in Kenya. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies. Vol. 11, No. 2. 2023. pp: 01-07.
FAO, (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Safety and quality of water used in the production and processing of fish and fishery products. – Meeting report. Microbiological Risk Assessment Series. Rome. 2023. P14.
FAO. The State of World Fisheries and Aquaculture 2022. Towards Blue Transformation. Rome, FAO. 2022.
Freyhof J, Kottelat M. The IUCN Red List of Threatened Species. 2008. Available from: www.IUCN.org
Haque MM, Belton B, Alam MM, Ahmed AG, Alam MR. Reuse of fish pond sediments as fertilizer for fodder grass production in Bangladesh: Potential for sustainable intensification and improved nutrition. Agric. Ecosys. Environ. 2016; 216: 226-236.
Janda JM, Abbort SL. The genus Aeromonas: taxonomy, pathogenecity and infection. Clin. Microbiology. Rev. 2010.; 23(1):35-73.
Krishnankutty N. Plant proteins in fish feed: An additional analysis. Curr Sci. 2005. 89: 934-935.
Marcu A, Ileana N, Nicula M, Marcu A, Kelciov B. Studies regarding the meat quality of the species Cyprinus carpio. Lucrari Stinifice Medicina Veterinara. 2010. XLIII (2).
Pandian TJ, Mohanty SN, Ayyapan S. In: sustainable Indian Fisheries (ed. Pandian J) National Academy of Agricultural Sciences, New Delhi. 2001. 145–157.

Tabinda AB, Ghazala R, Yaser A, Ashraf M. Utilization of chicken intestine as an alternative protein source in the diet for fingerlings of Cirrhinus mirigala. The 29–31 May Journal of Animal & Plant Sciences. Vol. 23, No. 6. 2013. pp: 1603-1608.

Psofakis P, Meziti A, Berillis P, Mente E, Kormas K, Karapanagiotidis I. Effects of Dietary Fishmeal Replacement by Poultry By-Product Meal and Hydrolyzed Feather Meal on Liver and Intestinal Histomorphology and on Intestinal Microbiota of Gilthead Seabream (Sparus aurata). Appl. Sci. 2021, 11, 8806

Tacon AGJ, Nates SF. Meeting the feed supply challenges of aquaculture. In: Proceedings of the global trade conference on aquaculture, Qingdao, China. 2007. 117–121.
Tran N, Rodriguez UP, Chan CY, Phillips M.J, Mohan CV, Henriksson P JG, Koeshendrajana S, Suri S, Hall S. Indonesian aquaculture futures: An analysis of fish supply and demand in Indonesia to 2030 and role of aquaculture using the AsiaFish model. Marine Policy.2017; 79: 25-32.
Yeganeh S, Bahareh S, Hedayat H, Mohammad R I, Ali S. Comparison of Farmed and Wild Common Carp (Cyprinus carpio): Seasonal Variations in Chemical Composition and Fatty Acid Profile. Czech J. Food Sci. Vol. 30, No. 6. 2012. Pp: 503–511
Zeitler MH, Kirchgessner M, Schwarz FJ. Effect of different protein and energy supplies on carcass composition of carp (Cyprinus carpio L.). Aquaculture. 1984. 36: 37-48.
Zheng Q, Wen X, Han C, Li H, Xie X. Effect of replacing soybean meal with cottonseed meal on growth, hematology, antioxidant enzymes activity and expression for juvenile grass carp, Ctenopharyngodon idellus. Fish Physiology and Biochemistry, 2012. 38(4), 1059-1069.
منشور
2024-08-21
How to Cite
Jallet, M., Hassan, M., Badran, M., & Nisafi, A. (2024). the Effect of locally used diets on health and productivity indicators of common carp Fingerlings Cyprinus carpio cultured in cement ponds. Journal of Hama University , 7(4). Retrieved from https://hama-univ.edu.sy/ojs/index.php/huj/article/view/1736
القسم
Department of Agriculture Engineering